Beskrivelse
Man overvældes af en meget struktureret og voldsom mørk karakter, går hurtig over i det mere velour agtige -som forbavser i en så kraftig vin.
Producenten
Ejendommen nær Castelnuovo Berardenga få km. fra Siena er grundlagt i år 1000 og var dengang en del af landbrugsbesiddelsen for bispen i Siena. Det flotte tårn på ejendommen er bygget i 1200-tallet og var en del at et større forsvarsværk. I begyndelsen af det 14. årh. forærede kirken ejendommen til en af de mest betydningsfulde familier i Sienna, Sozzini, som beholdt den i mere end 5 århundreder. Under de nye ejere blev Borgo Scopeto hurtigt til et mødested for humanister, kunstnere og digtere – ofte anklaget for kætteri og på flugt fra kirken. Alt dette kan man læse om, når man benytter sig af de fremragende hotel-faciliteter, bygningen tilbyder i dag.
Fra og med årgang 1998 er ansvaret for vinificeringen på slottet overtaget af en af de mest anerkendte Brunello producenter i området – Caparzo. Ejendommen består af 493 ha. beliggende i en højde af 350 og 400 m., men kun 37 ha. beplantet med vin på de mest egnede parceller med kalk-, sandsten- og mergelholdig jordbund. 30 ha. er beplantet med Sangiovese, mens 3 ha. er beplantet med Cabernet og Syrah og 4 ha. med Chardonnay. I de smukke kældre på slottet finder man det bedste udstyr til vinificering med rustfrie ståltanke og træfade i forskellige størrelser.
Distriktet
Et af de italienske områder, som er meget kendt verden over, er Toscana med sine smukke gamle villaer, sine grønne dale og skove – og ikke mindst sine flotte vinejendomme. Her er landskabet præget af vin og oliven, og når man bliver forkælet med god mad og vin, føler man sig virkelig midt i det italienske paradis på jorden. Vine som Chianti, Montalcino og Montepulciano kommer herfra.
Vinen
Borgonero blev første gang produceret i 1998 og sammenlignet med de “blødere” Chianti Classico’er fra Borgo Scopeto, er det den kraftigste og mest tanninholdig vin fra slottet. Det skyldes først og fremmest, at vinen i modsætning til de andre vine på slottet ikke er lavet på næsten 100% Sangiovese, men indeholder også Cabernet Sauvignon og Syrah. Alle druer kommer fra slottets egne vinmarker i Vagliagli og Castelnuovo Berardenga. Efter en alkoholisk gæring, efterfulgt af en klassisk malolaktisk gæring, er vinen modnet i 18-24 måneder udelukkende på franske egetræsfade af 300 l. (Durmast).
Borgonero er ekstrem koncentreret og intens i sin mørkerød farve. I næsen er vinen utrolig kompleks og charmerende, med næsten æteriske dufte af læder og tobak. I smagen overvældes man af en meget struktureret og voldsom mørk karakter først, men ret hurtig går vinen over i det mere velour- eller nærmest silkeagtigt – noget som forbavser i en så kraftig vin.
Man skal ikke byde lettere retter til vinen, for så tager den hele pladsen! Server den med f.eks. kraftige supper (oksehale), stegt rødt kød, retter med trøfler, svampe, samt modne oste. Prøv den også til fiskeretter serveret med en kraftig sauce eller fond.