Beskrivelse
Borgo Scopeto Chianti Classico Vigna Misciano Riserva
Riserva Single vineyard Vigna Misciano er lavet på 100% Sangiovese fra slottets største vinmark, som bærer navn for en lille landsby i nærheden, der blev forladt af sine indbyggere i det 15. årh.: Misciano. Selve marken ligger i en højde af 360 m. med en kalk- og sandstensholdigt undergrund, og vender mod sydvest. Første produktionsår for denne vin var 1998.
Efter overstået gæring og en spontan malolaktisk gæring på ståltank, bliver vinen modnet i 18-24 måneder på en kombination af store slavonske træfade (30 hl.) og franske fade (durmast, 500 l.), og yderligere 8 måneder på flaske inden afskibning.
I farven er vinen dybrød og i duften kommer der først sarte aromaer af rosenblade. Ret hurtigt udvikler vinen sig i glasset, og giver mere komplekse toner af brændte mandler, kaffebønner og krydderier. I eftersmagen fornemmer man vinens velouragtig karakter, for selv om man på Borgo Scopeto siger, at vinen sagtens kan gemmes i 12-15 år, giver den allerede meget fra sig i sin ungdom. Prøv den sammen med vildtretter, and, kalvekød eller med faste oste.
Producenten
Borgo Scopeto-ejendommen nær Castelnuovo Berardenga få km. fra Siena er grundlagt i år 1000 og var dengang en del af landbrugsbesiddelsen for bispen i Siena. Det flotte tårn på ejendommen er bygget i 1200-tallet og var en del at et større forsvarsværk. I begyndelsen af det 14. årh. forærede kirken ejendommen til en af de mest betydningsfulde familier i Siena, Sozzini, som beholdt den i mere end 5 århundreder.
Under de nye ejere blev Borgo Scopeto hurtigt til et mødested for humanister, kunstnere og digtere – ofte anklaget for kætteri og på flugt fra kirken. Alt dette kan man læse om, når man benytter sig af de fremragende hotel-faciliteter, bygningen tilbyder i dag.
Borgo Scopeto har siden 1998 været ejet og drevet af en af de mest anerkendte Brunello-producenter – Caparzo. Ejendommen består af 493 ha. beliggende i en højde af 350-400 m.o.h., men kun 37 ha. er beplantet med vin – naturligvis på de bedst egnede parceller med en jordbund af kalk, sandsten og mergel. 30 ha. er beplantet med Sangiovese, 3 ha. med Cabernet og Syrah og 4 ha. med Chardonnay.
Området
Vinen er ikke et moderne påfund i Toscana. Selvom Romerne foretrak italienske vine sydfra, havde Etruskerne (700 f.kr – 450 f.kr.) en livlig vinproduktion og vinhandel i området. Det var imidlertid klostrene, som i middelalderen genindførte vindyrkning i de skovbeplantede bakker i Toscana. Vin var en del af det daglige liv i Firenze, Siena, Pisa, Lucca og Arezzo. Med Renæssancens udbredelse – med Firenze som centrum – fik vine fra området en hurtig anerkendelse. Rødvine, men også søde Vin Santo var kendte overalt. Digteren Fulvio Testi skrev i 16-hundredetallet: ‘Chianti fra Etrusken kysser dig, bider dig og får dig til at græde søde tårer’.
Chianti-distriktet oplevede en tiltrængt opstramning i lovgivningen, da det i 1984 opnåede Italiens højeste klassificering DOCG. Det har helt klart været med til at give området et kvalitetsløft og en fortjent renæssance. Samtidig har man åbnet for en begrænset brug af andre druesorter i vinene. Chianti-vine har aldrig været bedre end i dag!