Beskrivelse
Vinen er meget kompleks med god fedme og frugt men samtidig med en forfriskende sprødhed, som især kommer frem efter lidt tid i glasset.
Producenten
Brown Brothers, med sine ca. 310 ha. vinmarker, er beliggende i den nordøstlige del af staten Victoria på grænsen til New South Wales, nær bjergkæden Great Dividing Ranges. Vindyrkningen koncentrerer sig omkring dalen “King Valley”, der skærer sig ind i bjergkæden og gør det muligt for Brown Brothers indenfor nogle få hundrede kilometer at hente druer, der på en gang er typisk australske på det varme tørre lavland og nærmest “europæiske” i det køligere og mere fugtige højland.
Fra de højest beliggende marker i 800 meters højde hentes Riesling og Sauvignon Blanc samt Pinot Noir og Chardonnay til produktion af mousserende vin. Fra markerne i 500 meters højde hentes Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Muscat, Shiraz og Merlot, og på det varme lavland i 70 meters højde hentes bl.a. Tarrango og Orange Muscat.
Distriktet
Vinstokkene ankom faktisk til Australien allerede få år efter, at James Cook havde opdaget det nye kontinent (1770). På trods af de klimatiske vanskeligheder i starten forsøgte en del bønder at skabe sig en levevej via vinproduktion. I dag er Australien en ren guldgrube, hvad vin angår. Dels er kontinentet så isoleret, at man har kunnet forhindre, at mange af de sygdomme, der rammer europæiske vinstokke, vil brede sig hertil. Dels er klimaet unikt, når man forstår at udnytte det. Den tørre luft forhindrer mange svampesygdomme, noget som kræver mindre sprøjtning, og samtidig er en australsk vinbonde hvert år så godt som sikker på fuldmodne druer.
Et af de mest populære distrikter i dag er Victoria, i den sydøstlige del af landet. Her tillader de store forskelle i landskab, jordbund og klima at producere mange forskellige type vine.
Vinen
Serien 18 EIGHTY NINE blev skabt i 2014 for at fejre, at der var gået 125 år, siden man producerede den første årgang hos Brown Brothers. Udvalget samler vine lavet på de klassiske druesorter, som siden starten har været rygraden i vingårdens sortiment. Som illustrationer på etiketterne, har man valgt stole, som inviterer til nydelse: Tag en stol, slap af og nyd en bid mad, et glas vin og måske et par historier…
Brown Brothers henter druerne til denne Chardonnay fra både det kølige klima på vinmarken Banksdale samt den varmere vinmark Whitlands, begge i King Valley i det nordøstlige Victoria. Druerne fra det kølige klima giver vinen finesse og syre, mens druerne fra de varmere områder tilfører eksotisk frugt og fylde. 70% af druemosten gennemgår gæringen og 9 måneders modning på franske egetræsfade (10% nye og resten et år gammel), hvilket tilfører vinen en dejlig vaniljekarakter, mens resten er gæret og modnet på rustfrie ståltanke.
Chardonnay fra Brown Brothers har en flot, gyldengrøn farve. I duften finder man nuancer af ferskner, citrus, smør og vanilje. Vinen er meget kompleks med god fedme og frugt men samtidig med en forfriskende sprødhed, som især kommer frem efter lidt tid i glasset.
Vinens strukturerede karakter gør, at den sagtens kan anvendes til grillet fisk som for eksempel tun, sværdfisk eller laks – evt. serveret med Beurre Blanc eller Hollandaise-sauce. Den vil ligeledes være velegnet til det eksotiske køkken især til retter med sursød saucer.