Beskrivelse
Er meget frugtrig, forfriskende og sprød. Duften har en meget charmerende karakter af modne kirsebær og hindbær.
Producenten
Brown Brothers, med sine ca. 310 ha. vinmarker, er beliggende i den nordøstlige del af staten Victoria på grænsen til New South Wales, nær bjergkæden Great Dividing Ranges. Vindyrkningen koncentrerer sig omkring dalen “King Valley”, der skærer sig ind i bjergkæden og gør det muligt for Brown Brothers indenfor nogle få hundrede kilometer at hente druer, der på en gang er typisk australske på det varme tørre lavland og nærmest “europæiske” i det køligere og mere fugtige højland.
Fra de højest beliggende marker i 800 meters højde hentes Riesling og Sauvignon Blanc samt Pinot Noir og Chardonnay til produktion af mousserende vin. Fra markerne i 500 meters højde hentes Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Muscat, Shiraz og Merlot, og på det varme lavland i 70 meters højde hentes bl.a. Tarrango og Orange Muscat.
Distriktet
Vinstokkene ankom faktisk til Australien allerede få år efter, at James Cook havde opdaget det nye kontinent (1770). På trods af de klimatiske vanskeligheder i starten forsøgte en del bønder at skabe sig en levevej via vinproduktion. I dag er Australien en ren guldgrube, hvad vin angår. Dels er kontinentet så isoleret, at man har kunnet forhindre, at mange af de sygdomme, der rammer europæiske vinstokke, vil brede sig hertil. Dels er klimaet unikt, når man forstår at udnytte det. Den tørre luft forhindrer mange svampesygdomme, noget som kræver mindre sprøjtning, og samtidig er en australsk vinbonde hvert år så godt som sikker på fuldmodne druer.
Et af de mest populære distrikter i dag er Victoria, i den sydøstlige del af landet. Her tillader de store forskelle i landskab, jordbund og klima at producere mange forskellige type vine.
Vinen
Den nye vinserie fra Brown Brothers “JG Brown Explorer” er skabt til ære for John Graham Brown – 3. generation på gården i Milawa (Victoria), og en utrættelig igangsætter og fornyer til gavn for såvel familiefirmaet selv som andre vinproducenter, der har ladet sig inspirere og gjort anvendelse af hans mange banebrydende tiltag.
Tarrango-druen er et produkt af den australske planteskole (1965) men var samtidig et projekt, som Brown Brothers var dybt involveret i. Man forsøgte at fremavle en tørkeresistent rødvinsdrue, hvorfra der kunne fremstilles lette, friske rødvine med lavt garvesyre-indhold. For at nå målet krydsede man den hvide drue Sultana, som er meget udbredt i Australien, med den portugisiske rødvinsdrue Touriga. Tarrango trives bedst i de varmeste områder i Australien og modner først hen på efteråret i marts/april måned, når dagstemperaturen er dalende. Derfor bevarer den en friskhed og en aroma, som er velegnet til hurtigt drikkemodne vine.
Hos Brown Brothers dyrkes Tarrango på marken Mystic Park, som er beliggende ved Murrayfloden 200 km. nordvest for King Valley. En del af druerne (15-18%) gæres ved “Macération Carbonique”-metoden, hvor drueklaserne sendes i gæringskarret hele og derved udvikler en meget delikat frugtsmag. Metoden kendes bl.a. fra Beaujolais i Frankrig. Man fornemmer i det hele taget de lette og forfriskende Beaujolais-vine som forbillede i denne vin.
Tarrango har en meget flot, blank og rubinrød farve. Duften har en meget charmerende karakter af modne kirsebær og hindbær. I smagen er den meget frugtrig, forfriskende og sprød. Den bør serveres en smule afkølet og er således en perfekt ledsager til alle frokostretter, forretter eller til en skovtur. Dens frugt og eksotiske karakter gør den meget velegnet til f.eks. asiatiske retter.