Beskrivelse
Perfekt balance mellem sødme og friskhed. Den har Moscato druens sarte og eksotiske frugtkarakter men virker ikke overvældende. Producenten For familien Grasso, som ejer Ca’ del Baio i nærheden af landsbyen Treiso, kun 7 km. fra Alba, har respekten for naturen måske været en selvfølgelighed mere end en formuleret filosofi.
Vingården er gået i arv fra generation til generation siden 1880 (4 generationer på gården lige nu), og hvis man ikke behandlede vinstokkene og den jord, de vokser på ordentligt, havde næste generation ikke grundlag for at producere gode vine. Derfor har brugen af kunstgødning og ukrudtsmidler længe været bandlyst på gården. Sygdomsbekæmpelse går mere i retning af håndarbejde på vinstokkene (løbende beskæring eller udtynding) eller brug af seksuel forvirring mod insekterne. Kun miljøgodkendte midler bruges, hvis det viser sig nødvendigt.
I vinificeringen bruger man kun druernes naturlige gær og tilsætter ikke andet til vinen end en meget begrænset mængde SO2 (svovldioxid), som er med til at sikre vinene en god udvikling under modningen på flaske. Distriktet Området Piemonte omkring byen Torino, (hvor f.eks. Fiat bilfabrikkerne ligger), er et af de mest dynamiske i Italien. Udover det pragtfulde landskab ved foden af Alperne, byder Piemonte på nogle af Italiens bedste gastronomiske specialiteter f.eks. hvide trøfler og verdens bedste hasselnødder. Vinmæssigt er der ingen andre områder i Italien med så mange DOC og DOCG. Næsten 40 geografiske områder producerer ligeså mange forskellige typer vin.
Årsagen til dette brede sortiment i området forklarer de lokale med, at man i Piemonte også drikker vin udenfor måltiderne og derfor har brug for andre typer vin end de kraftige vine, man normalt bruger til maden. Navne som Barbaresco, Barolo eller Barbera d’Alba – men også Langhe – skaber i dag stor respekt i vin verdenen. Vinen Navnet “101” kommer af, at druerne hentes på parcellen nr. 101, som anses for den bedste vinmarke for Moscato i området. Hos Ca’ del Baio høster man Moscato druen allerede midt i september for at beholde så meget frugtkarakter, friskhed og sprødhed som muligt i mosten. Som for alle Moscato d’Asti, og i modsætning til en Champagne, som gæres ad to omgange den første på tank og den anden på flaske, bliver Moscato gæret ad én omgang. Gæringen foregår på ståltanke, og bliver ganske enkelt stoppet, når vinen når en alkoholprocent på 5-6%. Vinen er derfor mere perlende end mousserende.
For at bevare vinens friskhed bliver den først aftappet løbende og umiddelbart før afskibning. Moscato d’Asti fra Ca’ del Baio har en nærmest perfekt balance mellem sødme og friskhed. Den har Moscato druens sarte og eksotiske frugtkarakter men virker ikke overvældende. Det er en meget charmerende og delikat vin, som vil egne sig fint til en velkomstdrink, til en dessert eller til et lille glas i utide. Som alle Moscato d’Asti bør den drikkes ung. Serveres afkølet men ikke iskold.