Beskrivelse
Karakterfuld vin med en flot, let, grønlig farve. Smagen er først næsten fed, men ret hurtigt udvikler finessen og frugten sig.
Producenten
Château de Viviers ligger ca. 10 km. øst for Chablis i en lille landsby, som bærer slottets navn. Slottet stammer fra år 1450, og vinen har igennem århundreder været højt skattet ved det franske hof bl.a. hos Solkongen Louis d. 14. Vinen var så efterspurgt, at man en overgang overvejede at grave en kanal fra slottet og ned til floden Yonne, så vinen kunne sejles direkte fra slottet til Paris.
Château de Viviers ejes i dag af Bourgognefirmaet Lupé-Cholet i Nuits-St.-Georges. Slottet består af 27 ha. vinmarker i Appellation Chablis, Chablis 1. Cru (Vaillons, Epinotte og Vaucopins) og Chablis Grand Cru (Blanchots) og anses i området for at være en af de mest velholdte og prestigiøse ejendomme.
Distriktet
Chablis er Bourgognes nordligste Appellation. Vindistriktet ligger ca. 120 km. nordvest for Beaune i retning mod Paris. Dette vel nok et af verdens mest berømte og efterlignede vindistrikter producerer tørre hvidvine på samme drue, som anvendes til de øvrige hvide Bourgogner: Chardonnay. De hvide Bourgogner, som produceres længere mod syd f.eks. Meursault og Montrachet, er gyldne, “fede” og lidt hårde. Chablis er straks lidt vanskeligere at definere. En typisk Chablis er aromatisk og blød men samtidig fin og elegant i smagen. Duften af en Chablis bliver ofte sammenlignet med duften af vådt græs.
Chablis er med sin nordlige placering ofte hjemsøgt af et lidt barskere klima end Bourgognes vinmarker længere mod syd. Derfor varierer årgangene en del og dermed også vinens evne til at blive lagret.
Vinen
Denne Chablis kommer fra en 14 ha. parcel, som nærmest omringer selve slotsbygningen, og hvor vinstokkene i gennemsnit er 25 år gamle. For ikke at forstyrre denne Chablis’ delikate, frugtrige og mineralske karakter, bruger man ikke træ under vinificeringen. Vinen bliver derfor gæret og modnet på ståltanke.
Chablis Château de Viviers er en meget karakterfuld vin med en flot, let, grønlig farve. Den har områdets typiske aromatiske og frugtrige bouquet, med masser af delikate nuancer (citrusfrugter, hvide blomster). I munden er smagen først næsten fed, men ret hurtigt udvikler finessen og frugten sig.
Den egner sig fint til fed fisk som f.eks. laks og skaldyr. Serveres afkølet men ikke iskold.