Beskrivelse
Starter med delikate og bløde toner af træ og rosin, men den afslører hurtigt kraftigere toner af engelsk lakrids, trøfler og krydderier. Flot struktur!
Producenten
Cognac François Voyer betragtes i den internationale presse som en af de bedste producenter i Grande Champagne og findes på nogle af de bedste vinkort i verden. En af verdens største cognac-samlere, Michel Gillet, har Voyer-cognac blandt sine favoritter: “Ikke nødvendigvis et af de mest kendte cognachuse, men helt klart et af de allerbedste”, siger han.
Grundlagt i 1795, Cognac François Voyer ligger nær byen Verrières, midt i Grand Champagne, 1er Cru du Cognac. I starten leverede familien sine druer til andre producenter, men fra 1870 begyndte man som en af de få i området, selv at destillere cognac og modne dem på fad. Det har man nu gjort i 5 generationer. Vinmarkerne ligger i to af de bedste kommuner i den sydvestlige del af Grande Champagne, 1er Cru du Cognac: Verrières og Ambleville, nær Segonzac. Fra 1960’erne begyndte man at aftappe og udvikle sit eget cognacudvalg, som i dag består af ca. 10 forskellige produkter, nogle af dem med over 50 års lagring.
Det er kældermesteren Pierre Vaudon som tager sig af de forskellige blandinger og udvælgelse af de cognac’er, som skal modnes videre. Han er garant for kvalitet og kontinuitet hos François Voyer. Den store reserve af gamle cognac’er i huset gør, at man for det meste kan producere cognac’er, som er langt ældre end loven foreskriver. Det er en af hemmelighederne bag Cognac François Voyers særlige kvalitet og harmoni.
Distriktet
Bordeauxs umiddelbare nordlige nabo, Cognac, er sikkert verdens mest kendte distrikt for produktion af brændevin og dette siden det 15. århundrede.
Det var imidlertid først i 1860, at den franske geolog Coquand og hans assistent lavede en opdeling af området efter jordbundsforholdene og opdagede, at kvaliteten af Cognac var tæt forbundet med netop jordbundstypen. 6 områder blev derefter fastlagt, hvor den bedste Grande Champagne ligger i midten af området. Navnet kommer fra Champagnedistriktet længere nordpå og skyldes, at man i området finder en meget kridtholdig jordbund, som ligner den i det berømte franske vindistrikt. Kridtet udgør ca. 35% i det øverste lag og helt op til ca. 80% længere nede. Og i Cognac som i Champagne giver denne jordtype finesse og charme.
Vinen
Sammensat af Cognac som er modnet i 15-20 år på mellemristede fade af eg fra Limousin. Først modnet i 3 år på nye træfade og derefter i fugtige kældre på ældre, store træfade og klassiske, små cognac træfade. Alkoholsænkningen foretages gradvist med 5% i løbet af 6-12 måneder. Ravfarve med rødligt skær. Knap så overvældende som VSOP fra Voyer, men til gengæld utrolig delikat i både duft og smag. I næsen fanger man med iltning sarte toner af roser, jasmin, men også ferskner, blommer og vanilje. I smagen starter den med delikate og bløde toner af træ og rosin, men den afslører hurtigt kraftigere toner af engelsk lakrids, trøfler og krydderier. Flot struktur!
En klassisk cognac til slutningen af et måltid eller sammen med en cigar.
Findes på vinkortet hos stjernerestauranter som Ducasse i Paris og Jules Vernes på første etage af Eiffeltårnet.
Anmeldelser:
Endnu en Cognac fra Grande Champagne distriktet fra en mindre producent. Og endnu et eksempel på, at man her ofte får rigtig meget value for money. Cognac`en har den efterhånden forholdsvis sjældent anvendte Napolon betegnelse, som kræver minimum 6 års lagring. Francois Voyers Napolon er dog lagret mellem 15 og 20 år, og det fornemmes. En blød rund og indsmigrende Cognac med toner af ristede nødder, vanilje og revet appelsinskal. En stor oplevelse…. Finansbureauet..