Beskrivelse
En meget fyldig og kompleks Tokaji med lang, lang eftersmag.
Producent:
Château Dereszla ligger midt i Tokaj-distriktet og har uden sammenligning en af de ældste og mest spændende historier i området. Slottet blev bygget af den ungarske konge Zsigmond i begyndelsen af 1400-tallet, og kældrene blev brugt til at modtage de vine, de lokale vinbønder skulle aflægge i skat. Fra 1450 til 1845 oplevede slottet mange ejerskifter, og var blandt andet ejet af nogle af Europas mest berømte adelige familier. Op til 2. Verdenskrig var den ejet af en jødisk købmand, hvilket medførte, at den under krigen blev beslaglagt af staten. Senere, under det ungarske kommunistregime, blev den omdannet til et statsligt vinkooperativ, hvor vine fra hele Tokaj-distriktet blev modnet.Da staten åbnede op for privatisering i 1990’erne, blev Château Dereszla først opkøbt af CANA, et af Frankrigs største landbrugskooperativer, men heldigvis for stedet faldt Champagne-familien d’Aulan for ejendommen, og købte den i år 2000. Man kan her roligt tale om en redning! Et kæmpe restaureringsarbejde blev sat i gang. De fem separate kældre blev knyttet sammen og forsynet med topmoderne udstyr. Dog er slottets historiske kældre bevaret i den oprindelige stil og bruges til fadmodning af vine. De selvsamme historiske kældre blev i øvrigt optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i 2004.
Distriktet:
Ungarn har i flere århundreder været kendt for sine søde Tokaji-vine. Da man nationaliserede alle vinejendomme efter 2. Verdenskrig, så private vinbønder sig pludseligt nødsagede til at aflevere deres druer til det statslige kooperativ ‘Bor Kombinat’, som varetog produktionen og salget af vinene – dengang nærmest eksklusivt til USSR. En del af betalingen for vinene blev i øvrigt foretaget i russisk olie og landbrugsmaskiner. Det var et hårdt slag for de mange producenter og for området som sådan.Først i begyndelsen af 1990’erne – efter USSR’s sammenbrud og efter at de lokale ‘Bor Kombinat’ havde oparbejdet et kæmpe underskud, besluttede man igen at åbne for det private initiativ. Bl.a. tillod man nogle få udenlandske vinfirmaer at købe vinmarker og selv stå for produktionen og markedsføringen. Det gav en tiltrængt tilførsel af både økonomisk og menneskelig kapital, som siden har været til stor gavn for hele Tokaj-området. I dag kan man igen finde store, spændende Tokaji-vine med masser af finesse og kompleksitet fra områdets nu i alt ca. 5.000 ha.
Vinen:
Aszú teknikken er selvfølgeligt blevet lavet en del om siden det 17. årh. hvor den opstod, men i stor og hel består den i, at man høster særskilt de ca. 15% af klaserne, som bliver angrebet af den ædle råddenskab (botrytis) og senere tilsætter dem i den tør vin. Disse Aszu druer bliver indsamlet i specielle beholdere på 25 kg. – de såkaldte “puttonyos” – og derefter lagret på større beholdere. Man blander fra 3 til 6 puttonyos for 136 liter “basis vin” og opnår derved – efter macerering og presning – en Tokaj Aszu med forskellige sødmegrader. Vinen skal derefter modnes på fad og aftappes derefter i flasker, hvor antal puttonyos bliver oplyst.
Tokaji Aszú 6 Puttonyos fra Château Dereszia er sammensat af Furmint (70-75%) og Hárslevelü fra flere forskellige parceller. Til selve gæringen bruger man træfade af 225-500 l., mens man til modningen (2 år) bruger barriques af 225 l., hvoraf de 20-25% er nye.
Vinen har en blank, lys, gylden farve. I duften finder man nuancer af ferskner, abrikos og lidt vanille. I smagen åbner 6 Puttonyos sig ganske langsomt og udvikler masser af charmerende, delikate nuancer af vilde blomster og eksotiske frugter. En meget fyldig og kompleks Tokaji med lang, lang eftersmag.
Serveres som aperitif eller til foie gras, desserter som souffléer, frugttærter eller sorbet af eksotiske frugter.