Beskrivelse
Kødfuld med en god frugtkoncentration, men også delikate og med mineralske toner.
Producent:
I mere end 160 år har en imponerende bygning af blå granit våget over den historiske hovedstad i Beaujolais – Beaujeu og over den smukke dal ved åen Ardières. Bygningen huser Domaine de Bel-Air, og ejeren Jean-Marc Lafont og hans kone Annick har gennem årene lagt mange kræfter i at restaurere såvel ejendommen som vinmarkerne. Parret er 2. generation på domainet, og i dag ligger Domaine de Bel-Air ikke bare på toppen af skråningen, men de har også bragt det på toppen rent vinmæssigt.Til ejendommen hører 23,32 ha. vinmarker fordelt på 5 kommuner i Beaujolais (Lantigné, Brouilly, Régnié, Fleurie, Morgon og Moulin-à-Vent) og med vinstokke, der er mellem 15 og 75 år gamle! Allerede i 1992 gik Jean-Marc over til en såkaldt kontrolleret dyrkning (‘Agriculture raisonnée’/’intergrated farming’), velvidende at en god vin tager sit udgangspunkt i vinmarkerne. Jean-Marc Lafont er meget opmærksom på pasningen af sine vinstokke og er bl.a. kendt for en skrap selektering af druerne under høsten. Hans vine får derfor megen intensitet og en god frugtkarakter, og da han samtidig er tilhænger af en langsom gæring, tilfører det vinene en ekstra sprødhed og en utrolig flot harmoni og kompleksitet.
Distriktet:
Beaujolais er det sydligste vindistrikt i Bourgogne og opfattes egentligt mere som et selvstændigt distrikt end som en del af Bourgogne. Området strækker sig fra det sydlige Macon til Lyon. Mere end halvdelen af hele Bourgognes produktion kommer fra Beaujolais, og på trods af at meget drikkes lokalt, er det store mængder af Beaujolais, der når ud til verdensmarkedet.De fineste vine fra Beaujolais kommer fra de 10 Cru kommuner, som ligger fra Côtes de Brouilly mod syd til Saint-Amour mod nord. Fleurie er utvivlsomt den kendteste og mest efterspurgte af alle de 10 Cru. Området ligger midt i Cru distriktet, og Fleurie vinen bliver ofte kaldt for “Dronningen af Beaujolais”. De er som regel lette, meget duftende, ofte med en bouquet af iris eller rose, og de anses for at være nogle af de mest elegante og raffinerede blandt de 10 Cru.
Vinen:
Gamay-druerne til denne vin hentes på en parcel (integrated farming) på 1,81 ha. i Fleurie, på en stejl, sydøstvendt skråning ved foden af Avenas og Durbize-bjergene. Her finder man en undergrund af pink granitsten – hvoraf vinens navn – som giver vine med en særpræget mineralitet og dybde. Gamay-vinstokkene på denne parcel er over 40 år gamle og giver et meget lavt høstudbytte for området: ca. 45 hl./ha.Efter en håndplukning bliver klaserne yderligere sorteret ved ankomsten til kælderen og bliver gæret hele i klassiske, lukkede ståltanke, efter semi-kulsyre Beaujolais-teknikken, som bevarer druernes aroma, friskhed og frugtkarakter. Inden aftapning bliver vinen modnet i 8 måneder på store træfade.Fleurie ‘Granits Roses’ har en intens, karminrød farve. Vinen er meget åben i duften med nuancer af roser, violer, hindbær og tyttebær. I smagen er vinen kødfuld med en god frugtkoncentration men også delikate og mineralske toner. Den slutter med stor kompleksitet og elegance. En meget karakterfuld, klassisk Fleurie.Nyd den til f.eks. kalvekød, fjerkræ, osso-bucco, lam eller til hvidskimmeloste. Serveringstemperatur: 16-18 ° C.