Beskrivelse
Et lidt eksotisk præg, den er intens og samtidig umådelig delikat. Eftersmagen er lang og dvælende og afslører i øvrigt en god velour.
Producenten
Château de Viviers ligger ca. 10 km. øst for Chablis i en lille landsby, som bærer slottets navn. Slottet stammer fra år 1450, og vinen har igennem århundreder været højt skattet ved det franske hof bl.a. hos Solkongen Louis d. 14. Vinen var så efterspurgt, at man en overgang overvejede at grave en kanal fra slottet og ned til floden Yonne, så vinen kunne sejles direkte fra slottet til Paris.
Château de Viviers ejes i dag af Bourgognefirmaet Lupé-Cholet i Nuits-St.-Georges. Slottet består af 27 ha. vinmarker i Appellation Chablis, Chablis 1. Cru (Vaillons, Epinotte og Vaucopins) og Chablis Grand Cru (Blanchots) og anses i området for at være en af de mest velholdte og prestigiøse ejendomme.
Distriktet
Chablis er Bourgognes nordligste appellation. Vindistriktet ligger ca. 120 km. nordvest for Beaune i retning mod Paris. Området – vel nok et af verdens mest berømte og efterlignede vindistrikter – producerer tørre hvidvine på samme drue, som anvendes til de øvrige hvide Bourgogner: Chardonnay. De hvide Bourgogner, som produceres længere mod syd i f.eks. Meursault og Montrachet, er gyldne, “fede” og lidt hårde. Chablis er straks lidt vanskeligere at definere. En typisk Chablis er aromatisk og blød men samtidig fin og elegant i smagen. Duften af en Chablis bliver ofte sammenlignet med duften af vådt græs.
Chablis er med sin nordlige placering ofte hjemsøgt af et lidt barskere klima end Bourgognes vinmarker længere mod syd. Derfor varierer årgangene en del og dermed også vinens evne til at blive lagret. Dog har områdets 1. Cru-vine, og især vinene fra de syv Grand Cru-marker, ofte mere struktur og fylde og dermed mere modningspotentiale.
Vinen
De 7 Grands Crus fra Chablis ligger alle på syd- og østvendte skråninger tæt ved selve byen Chablis på den højre bred af åen Serein. Blandt dem er “Blanchots” en af de sydligste, og Château de Viviers ejer en lille parcel på 0,4978 ha. For ikke at forstyrre denne vins delikate, frugtrige og mineralske karakter, bruger man kun 20% træ under gæringen og første del af modningen. De to vine bliver sammenstukket i april og fortsætter modningen på ståltanke til september.
Château de Viviers Grand Cru “Blanchots” har et svagt, grønligt skær. I duften finder man et flot, friskt, frugt og blomsteragtigt præg (lindeblomst, citrusfrugter) samt en fin mineralsk karakter. Smagen gemmer på et lidt eksotisk præg, den er intens og samtidig umådelig delikat. Eftersmagen er lang og dvælende og afslører i øvrigt en god velour og et langt modningspotentiale.
Viviers “Blanchots” er en god ledsager til de bedste fisk- og skaldyrs gastronomiske kreationer. Prøv den f.eks. sammen med hummer. Dens struktur gør den også velegnet til lyst kød i flødesaucer. Serveres afkølet men ikke iskold.