Beskrivelse
Smagen er liflig, med god struktur og slutter med ristede toner og lidt marcipan.
Distriktet
Côteaux Bourguignons er en ny (2012) appellation (AOC/AOP) i Bourgogne for hvid-, rosé- og rødvine, som kommer fra hele Bourgogne området – fra Auxerre mod nord til og med Beaujolais mod syd (Départements Yonne, Côte-d’Or, Saône-et-Loire og Rhône). Den erstatter egentligt den tidligere appellation Bourgogne Grand Ordinaire (også kaldt BGO, tilladt indtil 2013).
De hvide må produceres på Chardonnay, Aligoté, Melon, Pinot Blanc og Pinot Gris. Rosévine (må kaldes Clairet på etiketten) på Gamay, Pinot Noir og César (den sidste kun i Yonne-departement) samt Aligoté, Chardonnay, Melon og Pinot Blanc. De røde må produceres på Pinot Noir, Gamay, Tressot og César (den sidste kun i Yonne-departement). Følgende druer må også bruges, men må ikke udgøre mere end 10% af blandingen: Aligoté, Chardonnay, Gamay de Bouze, Gamay de Chaudenay. Druerne må bruges som ren drue, eller i blandinger.
Producenten
Firmaet Lupé-Cholet blev grundlagt i hjertet af Bourgogne. Mødet mellem “vinmanden” greven de Mayol de Lupé og “landmanden” greven de Cholet i 1903 blev starten til et godt makkerpar, og deres passion for gode vine har præget firmaet siden.
Lupé-Cholet har til huse i Clos de Lupé – et slot beliggende ved byen Nuits-Saint-Georges i Côte de Nuits. Firmaet ejer bl.a Château Gris – et 1. Cru slot i Nuits-Saint-Georges og et Chablis 1. Cru slot – Château de Viviers.
Lupé-Cholet koncentreret sig fortsat om at producere vine i den burgundske tradition med stor omhu og både på egne domainer og med vine, som opkøbes og modnes i egne kældre. Lupé-Cholet er kendt for at lave vine, som er velegnede til længere modning, samtidig med at de er meget delikate.
Vinen
Côteaux Bourguignons fra Lupé-Cholet er sammensat af Pinot Noir (70%) og Gamay fra forskellige vinmarker i Bourgogne. Efter høsten er druerne gæret på ståltanke med en lille andel hele klaser. Alt dette for at tilføre vinen god aroma og frugtkarakter fra begge druesorter. Vinen bliver derefter presset skånsomt med luftpresse for at undgå aggressiv tannin. En modning med bundfald i 6-8 måneder på større brugte fade bevarer frugtstilen men tilfører samtidigt mere harmoni og en diskret trækarakter.
Vinen har en flot, lys, rubinrød farve. Duften er meget åben med toner af røde kirsebær, ribs, hyben og en smule lakridsrod. Smagen er liflig, med god struktur og slutter med ristede toner og lidt marcipan. Côteaux Bourguignons egner sig fint til en buffet eller reception, til en skovtur, til grønsagsretter (ratatouille) til grillet eller stegt fjerkræ, svinekød eller kalv. Prøv den også til ikke alt for modne hvidskimmeloste. Vinen er bedst i sin ungdom. Serveres ved 15° to 17°C.