Beskrivelse
Frisk, tør og sprød, men udvikler hurtigt en god struktur og mineralitet.
Producenten:
Den smukke og idylliske landejendom “Mas de Lunès” ved foden af Moure-skråningerne, vest for byen Montpellier, har siden 1870 været fast hjemsted for 5 generationer af vinbønder i familien Jeanjean, som alene i Languedoc i dag dyrker vin på 7 ejendomme. De oprindelige bygninger er omgivet af ca. 47 ha. vinmarker (som ligger mellem 100 og 150 m.o.h.) og middelhavsområdets klassiske “garrigue”-landskab med krat, buske, vilde træer og blomster, oliven og masser af vilde dyr. Jordbunden består hovedsagelig af rødt ler og runde, kalkholdige aflejringssten i bunden og af sandsten opefter. Da man i familien Jeanjean aldrig har brugt kemiske midler – bl.a. for at beskytte de mange bistader, man altid har haft på ejendommen – var det naturligt for den 5. generation (Brigitte, Frédéric & Philippe Jeanjean) at gå over til en kontrolleret økologisk dyrkning (AB-Agriculture Biologique), og huset har siden 2013 været certificeret økologisk. http://www.jeanjean.fr/mas-de-lunes/
Distriktet Languedoc ligger i det sydøstlige Frankrig, med Middelhavet som nabo. Området er et af de mest betydningsfulde vinområder i Frankrig i forhold til produktionsmængde og størrelse, og det har i de seneste år gennemgået en fantastisk udvikling kvalitetsmæssigt. En ny generation af vinproducenter har været dygtige til at udnytte de muligheder, nye vinregler har givet, bl.a. med anvendelse af bedre druesorter, mindre udbytte og mere tilpassede vinificeringsteknikker. Ud over klassiske AOC/AOP distrikter som fx Côteaux du Languedoc/Languedoc, Corbières, Fitou, Minervois og Faugères, har Languedoc længe været kendt for ikke mindre end ca. 60 beskyttede landområder, såkaldte IGP-distrikter (Indication Geographique Protegée). De var før kendte som Vin de Pays (VdP – landvine), men blev i 2009 lavet om til IGP, samtidig med at man åbnede op for muligheden for at skrive på etiketten, hvilke druesorter man anvender i vinen. IGP Pays d’Oc er et såkaldt “regional IGP” og dækker hele Languedoc (Hérault, Aude og Gard). Gode producenter forstår at udnytte jordbund, klima, druesorter og moderne udstyr til at lave fremragende og karakterfulde vine – ofte til rimelige priser.
Vinen:
Chardonnay IGP Pays d’Oc er lavet på økologiskdyrkede druer fra parceller med kalkholdigt aflejringsjord ved foden af en lang dal, hvor kølige briser fra havet sørger for en god afkøling. Det giver generelt aromatiske og sprøde hvidvine. Høsten foregår mekanisk om natten for at sikre, at druerne ankommer til kælderen ved en kølig temperatur. Efter en afstilkning og en let knusning gennemgår mosten en kort skindmaceration og bliver derefter presset. Gæringen foregår på temperaturregulerede ståltanke (15-18°C). Til sidst bliver vinen modnet i 1-3 måneder på eget ‘lie’ (bundfald) på en kombination af ståltanke og træfade inden aftapning. Dette sikrer vinen en frisk druekarakter samt umiddelbarhed.Vinen har en blank, gylden farve, og i duften finder man delikate toner af abrikoser og nektariner. Smagen er frisk, tør og sprød, men udvikler hurtigt en god struktur og mineralitet. I eftersmagen er det de liflige toner, som dominerer, men vinen afslører også nuancer af nødder. Den har en flot balance mellem velour, frugt og friskhed. Serveres til salater, fiske- eller skaldyrsretter, lyst kød, men også til smagsfyldte vegetarretter.