Beskrivelse
Kompleks og velstruktureret. Bær som boysenbær og brombær og aromaer som mokka, chokolade og hvid peber. Afslutningen er lang og intens.
Producenten
I 1987 besluttede Aurelio Montes og Douglas Murray, der begge allerede havde opbygget lange karrierer inden for vinverdenen, sig for at stifte et vinfirma med den ambition at lave vine i en kvalitet, der ville være et kvantespring fremad i forhold til den tids vine fra Chile. Montes var de første til at anlægge vinmarker på skråninger som i Europa i Apalta regionen, og man var de første til at plante Syrah druen i Colchagua – eksempler som mange andre sidenhen har fulgt.
Winemaker Aurelio Montes har altid ment, at 80% af en god vin kommer fra vinmarkerne, og kun 20% opnås i kælderen. Man arbejder derfor systematisk og struktureret i alle skridt fra vinmark via kælder til den færdige vin.
“Fra start har vores filosofi været at fremstille vine af højeste kvalitet, men det skal være under hensynstagen til miljøet og vores folk. Vi ønsker at udvikle en bæredygtig kultur i alle faser af produktionen.”, siger man hos Montes.
Montes opnåede deres første “National Wine Industry Sustainability Code” certificering i 2011.
Distriktet
Colchagua Valley er sammen med Maipo Valley blandt de mest kendte vinområder i Chile. Mange mener, at det er Colchagua, der lægger jord til Chiles bedste vine. Området ligger ca. 180 km. syd for hovedstaden Santiago og blev i 2005 kåret til Worlds Best Wine Region af Wine Enthusiast. Vinmarkerne er primært placeret ved foden af Andesbjergene, og selvom man er relativt tæt på Ækvator (34. breddegrad er tættere end noget europæisk vinområde), køler Stillehavet og den kølige Humboldt strøm området ned, og gør det perfekt til vindyrkning.
Vinen
Folly har fået sit navn efter, at mange betragtede det som tåbeligt at plante Syrah højere oppe på Apalta bjerget, end nogen tidligere havde gjort. Men Aurelio Montes fulgte sin intuition, og Folly modbeviser da også kritikken og blev således den første Syrahbaserede topvin fra Chile. Vinen er lavet på Syrah fra de højest plantede vinstokke på de stejle skråninger på op til 45 grader på ejendommen Finca de Apalta. Udbyttet holdes helt nede på 3 tons pr. hektar, og druerne er små, da de vokser i højden. Vinen modner i nye franske barriques, inden den aftappes let filtreret.
Vinen har en dyb rubinrød farve. I duften finder man brombær, blåbær og mørke blommer og et strejf af chokolade. Smagen er kompleks og velstruktureret med mange lag. Der er masser af bær som boysenbær og brombær men også sekundære aromaer som mokka, chokolade og mange krydrede noter som hvid peber. Afslutningen er lang og intens og fornemmes blød og harmonisk pga. den friske syre og de velintegrerede tanniner.
Dekanter den gerne og server den ved 18 grader til fx den store røde bøf, gerne en rib eye, dyrekød og and.