Beskrivelse
Aroma af vilde blomster og eksotiske frugter. Smagen er tør, sprød og liflig med en god balance mellem frugtkarakteren og strukturen.
Producenten
Det var i 1970, at familien Guibert faldt over en smuktbeliggende vingård tilhørende familien Daumas. De tilkaldte Henri Enjalbert – berømt geolog på Bordeaux universitet – for at lave jordbundsanalyser. Det var ham, som i 1971 opdagede de ganske specielle forhold, der gjorde området til et “ideelt og enestående terroir til produktion af Grand Cru vine”.
Familien Guibert dyrker vinmarkerne i fuld respekt for naturen. Dels er de mere end 50 små vinmarker flot integreret i naturen, omringet af områdets klassiske “guarrigue”, en blanding af lav skov og krat med egetræer, jordbærbuske, gran, vilde pistacie-træer, vilde roser, gyvel, vild timian, lavendel og meget andet.
Dels bliver alle parceller dyrket uden anvendelse af kunstgødning (man bruger i stedet kompost) eller kemi, og med løbende pløjning for at undgå at bruge ukrudtsmidler. Også med bygningen af produktionslokaler og kældre er der taget hensyn til naturen: De er bygget under jorden, så de ikke forstyrrer landskabet.
Distriktet
Allerede i 780 blev de første vinmarker anlagt langs åen i dalen Gassac i Hérault området i Languedoc. Initiativtageren var dengang en af Karl den Stores nærmeste, St. Benoit dAniane. Ret hurtigt fik Gassac dalen med det enestående kølige, lokale klima stor berømmelse for sine unikke vine.
En kuriositet i Gassac-dalen er i øvrigt de ca. 40 forskellige druesorter, som findes. Flere af dem på upodede prephylloxera vinstokke med druer, der stammer fra Israel, Portugal, Schweiz, Armenien, Madeira m.fl… Nærmest et museum.
Vinen
Moulin de Gassac/Pont de Gassac har sin egen historie: Da nogle vinbønder i Languedoc i 1991 stod foran en EU-finansieret braklægning, hvor nogle af de ældste og bedste vinstokke på priviligerede skråninger skulle graves op, besluttede Mas de Daumas Gassac at indgå et partnerskab med nogle af disse vinbønder. To bestemte områder blev valgt, dels nær landsbyen Puilacher (Paulhan), ved floden Héraults bred, dels i Villeveyrac, hvor vinmarker formet som et amfiteater giver fremragende vine. Udfordringen gik ud på at bevare disse truede marker, producere klassiske Languedoc vine som man gjorde det i områdets kronede dage, og til en pris, alle kunne betale – derfor navnet Première Sélection.
Druerne til den hvide Première Sélection varierer efter årgangen (Terret, Clairette, Vermentino og Carignan Blanc) og høstes i Paulhan ved Héraults bred, hvor floden har aflejret runde sten, sand og kalk – perfekte forhold til hvidvine. Vinen er gæret på temperaturregulerede rustfrie ståltanke og bliver derefter modnet i 3-4 måneder på de samme tanke.
Den har en umiddelbar aroma af vilde blomster og eksotiske frugter. Smagen er tør, sprød og liflig med en god balance mellem frugtkarakteren og strukturen. Det er en perfekt vin serveret som aperitif eller til retter med skaldyr, fisk og fjerkræ eller kalv i lys sauce.