Beskrivelse
Vinen er først sprød og liflig, men efter få sekunder udvikler den en god fylde og rundhed. Den slutter tør, med god frugtrighed og milde krydderier.
Producenten
Det var i 1970, at familien Guibert faldt over en smuktbeliggende vingård tilhørende familien Daumas. De tilkaldte Henri Enjalbert – berømt geolog på Bordeaux universitet – for at lave jordbundsanalyser. Det var ham, som i 1971 opdagede de ganske specielle forhold, der gjorde området til et “ideelt og enestående terroir til produktion af Grand Cru vine”.
Familien Guibert dyrker vinmarkerne i fuld respekt for naturen. Dels er de mere end 50 små vinmarker flot integreret i naturen, omringet af områdets klassiske “guarrigue”, en blanding af lav skov og krat med egetræer, jordbærbuske, gran, vilde pistacie-træer, vilde roser, gyvel, vild timian, lavendel og meget andet.
Dels bliver alle parceller dyrket uden anvendelse af kunstgødning (man bruger i stedet kompost) eller kemi, og med løbende pløjning for at undgå at bruge ukrudtsmidler. Også med bygningen af produktionslokaler og kældre er der taget hensyn til naturen: De er bygget under jorden, så de ikke forstyrrer landskabet.
Distriktet
Allerede i 780 blev de første vinmarker anlagt langs åen i dalen Gassac i Hérault området i Languedoc. Initiativtageren var dengang en af Karl den Stores nærmeste, St. Benoit dAniane. Ret hurtigt fik Gassac dalen med det enestående kølige, lokale klima stor berømmelse for sine unikke vine.
En kuriositet i Gassac-dalen er i øvrigt de ca. 40 forskellige druesorter, som findes. Flere af dem på upodede prephylloxera vinstokke med druer, der stammer fra Israel, Portugal, Schweiz, Armenien, Madeira m.fl… Nærmest et museum.
Vinen
Gassac Classic/Pont de Gassac har sin egen historie: Da nogle vinbønder i Languedoc i 1991 stod foran en EU-finansieret braklægning, hvor nogle af de ældste og bedste vinstokke på priviligerede skråninger skulle graves op, besluttede Mas de Daumas Gassac at indgå et partnerskab med nogle af disse vinbønder. To bestemte områder blev valgt, dels nær landsbyen Puilacher (Paulhan), ved floden Héraults bred, dels omkring søen Thaus brede, hvor vinmarkerne giver fremragende vine. Udfordringen gik ud på at bevare disse truede marker, producere klassiske Languedoc vine som man gjorde det i områdets kronede dage, og til en pris, alle kunne betale.
Druerne til Gassac Classic Rosé består normalt mest af Carignan (i nogle årgange tilsætter man også en smule Grenache og Syrah), som høstes på skråninger nær landsbyen Pinet, hvor undergrunden især består af kalksten og runde aflejringssten. Mosten til Moulin de Gassac Rosé laves ved en såkaldt “saignée” (areladning), hvor man efter nogle timer skindmaceration af de røde druer “tapper” en del af den roséfarvede most fra. Derefter bliver mosten gæret i temperaturregulerede rustfrie ståltanke. Til sidst modnes vinen modnet i 3-4 måneder i de samme ståltanke.
Vinen har en smuk, blank, pink farve. Duften er meget umiddelbar, med især toner af jordbær. I smagen er vinen først sprød og liflig, men efter få sekunder udvikler den en god fylde og rundhed. Den slutter tør, med god frugtrighed og milde krydderier. Perfekt til f.eks. kolde buffeter med salater, diverse pålæg, grønsagstærter, pasta- eller risottoretter med skaldyr, fisk eller fjerkræ i hvid sauce.