Beskrivelse
Vinen er tør med en god sprødhed, næsten lidt saltede nuancer, men samtidig meget flotte frugtrige nuancer af grønne æbler, akacieblomst, en smule vanilje og passionsfrugt.
Området
Efter flere års klima- og jordbundsanalyser, har Planeta fundet tre “terroirs” i Etna-området, hvor man kan producere vine af fremragende kvalitet. Den første ligger i Sciara Nuova i kommunen Castiglione di Sicilia, hvor man i en højde af 870 m. har plantet 6 ha. til produktion af hvidvine. Her vil den oprindelige vingård blive restaureret og brugt til modtagelse af besøgende.
Det andet sted er Montelaguardia-dalen langs Circumetna-jernbanen med 10 ha. vinmarker på vulkansk jord, som er perfekt til vindyrkning. Midt mellem de to sidste ligger Feudi di Mezzo, hvor man har bygget den ny vinkælder, perfekt integreret i landskabet. Her vil Planetas Etnavine i fremtiden blive vinificeret og modnet.
Producenten
Uprætentiøst og med en næsten cool selvfølgelighed producerer den unge Planeta generation vine. Vine, der efter ti års stjernekurs på den internationale vinscene, sælges kloden rundt. Fra deres fire topmoderne vingårde på Sicilien stræber Alessio, Santi og Francesca efter den ypperste kvalitet og typicitet i vinene – det vil sige vine, der afspejler Siciliens “terroir” – og hermed øens rå og skønne natur.
Familiens tradition for vindyrkning er over 300 år gammel, og de tre unge har med kontinuerlig eksperimentering og innovation tilføjet vinproduktionen på Sicilien en helt ny dimension. De første 50 hektarer er i dag blevet til 350 hektarer vinmarker, og den første Chardonnay fra 1994 har fået følgeskab af Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, tillige med vine på lokale druer som Nero d’Avola, Frappato, og Grecanico.
Fra familiens olivenlund, som ligger helt ud til Middelhavet, producerer Planeta desuden en lækker olivenolie. Ligesom vinene må den sælges via allokeringer, for der er simpelthen ikke vin og olivenolie nok. Planeten Planeta er nemlig svær at forlade igen, når man først er landet på den!
Vinen
Selve navnet på vinen, som første gang blev produceret i 1995, kommer fra en gul blomst, som er meget typisk for området og som også er afbilledet på etiketten. Druerne til Alastro Bianco – Grecanico (70%), Grillo og Sauvignon Blanc – dyrkes på parcellen Ulmo i Sambuca di Sicilia. Vinmarken blev beplantet i 1985 og vender mod nordvest, hvilket gør, at både planter og druer undgår at modtage eftermiddagens bagende varme sollys fra en direkte vinkel. Også beskæringen foretages på en sådan måde, at direkte sollys undgåes. Planternes løv udnyttes til at kaste tiltrængt skygge over druerne, da de ellers nærmest vil sidde tilbage som små rosiner. Vinmarken er beliggende i en højde af 250 m., og jordbunden består hovedsageligt af ler og kalk.Efter afstilkningen brydes druernes skind ved et let pres, og mosten får lov at hvile på skindet i en kort periode nedkølet til 8 grader. Disse processer foretages for at udvinde flest mulige aromastoffer af drueskindet og nedkølningen for at bevare friskheden i vinen. Mosten bliver gæret på 100-200 hl. ståltanke og modnes derefter ‘sur lie’ i 6 måneder på samme type ståltanke.Vinen har en flot, gylden farve. Man fornemmer tydeligt Grecanico i både duft og smag, med nuancer af akacieblomst, fersken og honning, samt en charmerende sprødhed.Server vinen til lette risottoretter med f.eks. skaldyr, til fiske- eller skaldyrsretter, til fiskesupper, til f.eks. tørret eller røget vildtkød og til carpaccio. Prøv den også til en moden gedeost.