Beskrivelse
Smagen er frisk og frugtrig og med et godt afstemt syrligt bid.
Producenten
I de 30 år Annegret Reh-Gartner har styret vingården før hun gik borte i 2016, har hun altid lagt hovedfokus på vinenes høje kvalitet. Den drastiske beslutning hun tog, om at reducere arealet på ejendommen til 36 ha., var en vigtig beslutning. Den gav mulighed for at arbejde mere selektivt i vinmarkerne og forhøje kvaliteten yderligere. Teamet på vingården betragter de 12 ha. stejle skråninger i hver af Mosel, Saar- og Ruwerdalene, som en dejlig gave, men også en kæmpe udfordring.
For Kesselstatt gælder det for det første om at bevare Riesling-druens fine frugt og syrlighed og samtidig gengive hver enkelt marks helt specielle mineralske karaktertræk. Alle vinene gæres op ved hjælp af druernes egne naturlige gærceller, således at markens egen mikrobiologi så at sige får lov at skabe vinen. På markerne anvendes derfor kun organisk gødning, da dette er med til at stimulere skabelsen af gærceller i vinmarken.
Distriktet
Både historisk og vinmæssigt er Mosel i Tyskland et utroligt spændende område, med gamle romerske byer som Trier, Trittenheim, Bernkastel og Traben-Trarbach. Landskab, historie, vin og gastronomi går op i en højre enhed omkring småbyer langs floden Mosel, hvor der ofte i løbet af året er anledning til fest. Måske for at glemme, hvor vanskeligt vindyrkningen er til dagligt på disse ekstreme stejle bakker, hvor alt arbejde tager ekstra tid.
Det er distriktets jordbund af skifer og det særprægede klima, som her giver perfekte dyrkningsforhold for vin. Skiferstene kan udgøre klippeformationer af mere eller mindre lodrette lag, men kan også bestå af smuldrende sten. Forskellen kan betyde meget for jordbundens evner til at tilbageholde regn og for vinplantens mulighed for at skyde dybe rødder. Kølige nætter, morgentåge omkring floden Mosel og dens mere beskedne biflode Saar og Ruwer, og normalt en hel del sol op ad dagen giver temperaturændringer, som fremmer finesse, mineralitet og renhed i vinene. I Mosel bruger man hovedsageligt druen Riesling.
Vinen
Schloss Marienlay kan betegnes som Kesselstatts andenvin. Til denne vin anvendes druer fra unge vinstokke, eller vine som Bernward Keiper har vurderet ikke var gode nok til at indgå i det endelige cuvée af f.eks. Graacher Himmelreich. Druerne kommer derfor fra de tre distrikter Mosel, Sarr og Ruwer.
Vinen fornægter ikke Kesselstatts klasse. Her er renhed, finesse og balance. I næsen mødes man af en flot frugt med et let eksotisk strejf. Smagen er frisk og frugtrig og med et godt afstemt syrligt bid.
Server vinen til lette orientalske retter med fjerkræ eller fisk, den kan især anbefales til Sushi. Prøv den også til grønsagsretter eller til gratinerede retter.