Beskrivelse
Sprøde nuancer af kirsebær, mørke bær, røgede toner fra fadene og milde krydderier. En meget sammensat vin.
Producenten
Salcheto hører til de mindre vingårde i Montepulciano med sine 74 ha., men er ikke desto mindre et af de vinhuse, som mange har lagt mærke til på det seneste. Vingården blev grundlagt i 1991, og fra starten fulgte et utroligt ambitiøst dyrknings- og vinificeringsmål: Genplantning af Sangiovese-stiklinger af egen produktion (“Sélection massale”), lavt udbytte, økologisk dyrkning.
I dag er vinmarkerne hovedsageligt beplantede med de lokale druer Prugnolo Gentile Sangiovese og Caniolo, som dyrkes efter kontrollerede økologiske og biodynamiske principper. Fra årgang 2011 er Michele Manelli (ejer og kældermester) og hans team begyndt at bruge den topmoderne “off-grid” kælder, som ud over at bruge 54% mindre energi også tillader at producere topvine. Den gamle drøm om, at vingården skal være CO2-neutral, er ved at blive realiseret (vingården bliver bl.a. kontrolleret af GHG-protocol, Water, Biodiversity), og Salchetos vine er ganske enkelt fremragende!
Distriktet
Et af de italienske områder, som er meget kendt verden over, er Toscana med sine smukke gamle villaer, sine grønne dale og skove – og ikke mindst sine flotte vinejendomme. Her er landskabet præget af vin og oliven, og når man bliver forkælet med god mad og vin, føler man sig virkelig midt i det italienske paradis på jorden. Vine som Chianti, Montalcino og Montepulciano kommer herfra.
Det er i den sydøstlige del af Toscana, man finder det bjergrige område Montepulciano, som i 1983 fik den første DOCG i Italien. Avignonesi hører helt klart til blandt eliten af producenterne i området og er bl.a. kendt for Italiens mest efterspurgte Vino Santo.
Vinen
Nobile de Montepulciano er udelukkende lavet på druen Sangiovese (Prugnolo Gentile) fra vinmarken “Salcheto” (15 ha.), dyrket efter økologiske og biodynamiske principper. Udbyttet er yderst begrænset – hver vinstok giver ca. en flaske vin. Efter en gæring på træfade bliver vinen modnet i små fade og store “bottles” i 18 måneder og yderligere 6 måneder efter aftapning.
Salchetos Nobile er kendt som en super charmerende vin! Saftig. Både i duften og i smagen er det sprøde nuancer af kirsebær (og måske især kirsebærsten, som bringer en smule bitterhed) og mørke bær, som kommer frem. I smagen afslører vinen røgede toner (fra fadene) og milde krydderier. Den slutter med stor koncentration og fylde – dog med vinhusets sædvanlige delikate og harmoniske stil. En meget sammensat vin.
Serveres til grill, råvildt, okse og lam. Serveringstemperatur: 18-20°C. Kan “glemmes” lidt I kælderen I 8-10 år.