Beskrivelse
Jordbær, hindbær, kirsebær og et krydret strejf. En kompleks vin, men ikke kompliceret. Afslutter rigtig flot, med en god balance.
Producenten
Trentham ligger 15 kilometer fra Mildura i Victoria. Det ligger et sted, der i 1930’erne blev brugt til fåreavl. I slutningen af 40’erne omlagde man til planteavl, og de første vinmarker blev plantet i 1952. I 1960 købte Murphy familien ejendommen, og man fokuserede på citrustræer, grønsager og druer til hedvin. Gradvist ændrede man fokus og plantede vinstokke, som trivedes sublimt i undergrunden af rød ler og kalksten. Samtidig kunne man hente vand i den nærtliggende Murray River.
Den første “rigtige” årgang var i 1984, hvor man fremstillede vin af 6 tons druer. I 1988 etablerede man det nuværende Trentham Estate, og siden da er det kun gået én vej. I dag har man kontrol over 45 ha. vinmarker, et state-of-the-art vineri, der håndterer 5.000 tons druer. Man har også etableret Cellar Door faciliteter for besøg, smagninger og salg samt åbnet en anerkendt restaurant på vingården.
Kulminationen er foreløbig, at James Halliday i sin 2015 udgave af Australian Wine Companion, giver huset de maksimale 5 stjerner.
Vinen
River Retreat tager sit navn efter de sårbare vådområder i det sydøstlige Australien, og for hver flaske solgt, giver man et biddrag til at bevare det unikke økosystem.
Druerne (100 % Pinot Noir) til vinen høstes ved optimal modenhed, hvorefter de mases, macererer og gærer i syv dage med regelmæssig overhældning af hatten (remontage eller pump-over) for at udtrække så mange farvestoffer og aromaer som muligt. Herefter modner vinen i 6 måneder – 20% i ældre franske fade og 80% i tanke af rustfrit stål.
Vinen har en lys, rubinrød farve. I duften finder man røde bær som jordbær og hindbær, som også går igen i smagen, der herudover også byder på kirsebær og et krydret strejf. Det er en relativt kompleks vin, uden at den på nogen måde er kompliceret. Den slutter rigtig flot med en god balance.
Det er en bredt anvendelig vin til ikke alt for kraftige retter. Den er glimrende til fuglevildt, til svine- og kalvekød, og i det hele taget til en lang række af retter, der ofte kommer på bordet – eller til buffet.