Beskrivelse
En meget elegant vin i en flot balance, som er fyldig uden at være kraftig og nærværende uden at være påtrængende.
Området
Aconcagua Valley har fået sit navn efter det imponerende Aconcagua bjerg, der med sine 6.956 meter er det højeste i bjerg på de amerikanske kontinenter. Dets snedækkede top er ikke blot ualmindeligt smukt, det giver også livsvigtig vand til området. I det indre af dalen plantes der hovedsageligt røde druer, mens de kystnære, køligere områder primært beplantes med hvidvinsdruer og Pinot Noir. Potentialet her er enormt.
Producenten
I 1987 besluttede Aurelio Montes og Douglas Murray, der begge allerede havde opbygget lange karrierer inden for vinverdenen, sig for at stifte et vinfirma med den ambition at lave vine i en kvalitet, der ville være et kvantespring fremad i forhold til den tids vine fra Chile.
Den første vin, der skulle indfri de store ambitioner, var Alpha Cabernet Sauvignon, der dermed inkarnerede det hårde arbejde og den store passion, der var lagt i vinen. Modtagelsen var overvældende både blandt forbrugerne og i den internationale vinpresse. Med ét var overlæggeren hævet for, hvad der kunne lade sig gøre inden for kvalitetsvin i Chile. Montes blev allerede fra dag ét synonym med kvalitetsvin fra Chile, og man satsede benhårdt på eksport – og vel at mærke til de kvalitetsbevidste kunder i restauranter og specialvinhandlen.
Montes var de første til at anlægge vinmarker på skråninger som i Europa i Apalta regionen, og man var de første til at plante Syrah druen i Colchagua – eksempler som mange andre sidenhen har fulgt. Den næsten fanatiske besættelse af kvalitet gjorde, at man i 1996 kunne introducere den første “ultra-premium” eller “super-chilener” Montes Alpha M, som er et Bordeaux blend. Sidenhen kom Montes Folly (100% Syrah) i 2000 og senest Purple Angel (92% Carmenére) i 2005.
Winemaker Aurelio Montes har altid ment, at 80% af en god vin kommer fra vinmarkerne, og kun 20% opnås i kælderen. Man arbejder systematisk og struktureret i alle skridt fra vinmark via kælder til den færdige vin. Druerne skal være perfekt modne, da det også giver modne tanniner. Man høster også på det køligst mulige tidspunkt i den tidlige morgenstund – og endog også om natten for at sikre, at druerne bevarer deres friskhed. Herefter følger endnu en sortering af drueklaserne – kun det bedste er godt nok. Til sidst hviler og modner vinen uden nogen form for intervention eller manipulation, under opsyn af deres skytsengle, som de selv mener, er til stede – og ikke kun er på etiketterne…
Vinen
Alpha Pinot Noir laves virkeligt kystnært, blot 7 km. fra Stillehavet og den kolde Humboldt strøm på den 45 hektar store Zapallar mark. Det er den eneste vinmark i området, og som navnet indikerer, skubber man nærmest til grænsen for, i hvor kølige omgivelser, man kan få modne Pinot Noir druer.
Zapallar marken ligger mellem 120-150 meter over havets overflade, jordbunden består af ler- og granitlag, der giver en god dræning, og høstudbyttet er lavt, 6 tons pr. hektar. 20% af vinen lagres i 12 måneder på franske barriques, hvoraf 20% er nye.
Vinen har en flot blank, rubinrød farve. I duften finder man røde bær og blomster samt et strejf af vanilje fra fadlagringen, elementer der går igen i smagen. Det er en meget elegant vin i en flot balance, som er fyldig uden at være kraftig og nærværende uden at være påtrængende.
Nyd den ved 15-17 grader til fjerkræ og fuglevildt eller kalvekød. Den vil også være glimrende til grillet laks og retter med svampe, fx risotto. Vinen kan nydes nu eller ligge i mindst 8 år fra høståret.