Beskrivelse
Fantastisk struktur og sprødhed med en sjælden kompleksitet og elegance. Man skal nok lige vænne sig til tanken om, at en italiensk hvidvin kan have så stor en kraft.
Producenten
Angelo GAJA regnes for én af verdens største personligheder indenfor vinbranchen. Han råder i dag over 97 ha. i Piemonte og 76 ha. i Toscana. Vinmarkerne er naturligvis ideelle, men helt afgørende er dog GAJA’s store personlighed og hans kompromisløse kamp for at producere det ypperligste, og han går gerne sine helt egne veje. Bl.a. tog han som helt ung (24 år) det drastiske skridt at reducere udbyttet fra 75/80 hl. pr. ha. til ca. 35 hl. pr. ha. Det havde ingen før ham haft mod til. Hvis han skal nå højere i sine kvaliteter, kommer Robert Parker og andre vinskribenter til at udbygge deres karaktersystemer, da han allerede i dag ligger helt i top!
GAJA’s vine er perler, hvoraf nogle er kostbare som få og andre i grunden ganske fornuftige i pris, især når man tager de flotte kvaliteter i betragtning. GAJA har aldrig været billig, men han byder på oplevelser, hvorom man må sige: “ingen over – og ingen ved siden af”, og der er kvalitet og smagsoplevelser for hver eneste krone!
Distriktet
Få steder på jorden er smukkere end Piemonte på en solskinsdag ved efterårstide. De bølgende bakker med vinmarker der står i gyldne farver med de sneklædte Alper i baggrunden og blå himmel foroven. Det ligner ren magi. Det, der præger efteråret i Piemonte, er nu ellers tågedis, der opstår, når den kolde bjergluft fra Alperne mødes med den lune luft fra lavlandet.
Langhe DOP dækker over hele Cuneo provinsen i det nord-vestlige Italien og spænder dermed også over et bredt spektre af vine. Navnet Langhe anvendes således om vine fra både Barolo, Barbaresco, Alba, Roero, Dogliani med flere, såfremt de er produceret på andre druer end de tilladte inden for de respektive områder. Langhe Nebbiolo DOC blev introduceret i 1993 og omfatter skråningerne omkring Alba med områder som Barolo og Barbaresco. Loven kræver et minimum på 85% Nebbiolo, som således ofte suppleres med Barbera men også andre druer.
Vinen
Gaia & Rey laves udelukkende på Chardonnay. Druerne kommer delvist fra en 3,6 ha. vinmark, som er opkaldt efter Angelo og Lucia’s ældste datter Gaia og hendes bedstemor Clotilde Rey. Marken ligger ved landsbyen Treiso i ca. 460 meters højde og er beplantet i 1979. Desuden henter man også druer til denne vin på en vinmark i Serralunga. Da vinen i 1983 blev produceret for første gang, var det Gaja’s første hvidvin og i øvrigt Italiens første “gemme” Chardonnay-vin.
Chardonnay’en gæres i ståltanke og gennemgår derefter en malolaktisk gæring og en modning i 6 til 7 måneder på et til to år gamle barriques.
Gaia & Rey har en fantastisk struktur og sprødhed med en sjælden kompleksitet og elegance. Man skal nok lige vænne sig til tanken om, at en italiensk hvidvin kan have så stor kraft og karakter og nærmest besider en rødvins struktur. Med alderen (gerne 5-8 år) udvikler vinens finesse og charme dog fantastisk. Det er helt klart en vin i en klasse for sig!
En smule iltning før servering kan anbefales. Server den til de bedste fisk- og skaldyrskreationer.