Beskrivelse
Delikat smag. Nuancer af kakao, krydrede toner af solbær, anis og kirsebær. Den slutter blødt og harmonisk, nærmest velouragtigt.
Producenten
For familien Grasso, som ejer Ca’ del Baio i nærheden af landsbyen Treiso, kun 7 km. fra Alba, har respekt for naturen måske været en selvfølgelighed mere end en formuleret filosofi. Vingården er gået i arv fra generation til generation siden 1880 (4 generationer på gården lige nu), og hvis man ikke behandlede vinstokkene og den jord de vokser på ordentligt, havde næste generation ikke grundlag for at producere gode vine. Derfor har BRUGEN AF KUNSTGØDNING OG UKRUDTMIDLER HAR LÆNGE VÆRE BANDLYST på gården. Sygdomsbekæmpelse går mere i retning af håndarbejde på vinstokkene (løbende beskæring eller udtynding) eller brug af seksuel forvirring mod insekterne. Kun miljøgodkendte midler bruges, hvis det viser sig nødvendigt.
I vinificeringen bruger man kun druernes naturlige gær og tilsætter ikke andet til vinen end en meget begrænset mængde SO2 (svovldioxid), som er med til at sikre vinene en god udvikling under modningen på flaske.
Distriktet
Både Barbaresco og Barolo har deres inkarnerede tilhængere, selvom entusiasmen for Barbaresco som regel er af nyere dato. Få områder som skråningerne omkring byen Barbaresco er dyrket så intensivt, og da jordbundsforhold og eksponering varierer meget, kan der være store forskelle i stil og kvalitet for vinene fra området. Vinbøndernes kunnen har selvfølgelig også meget at sige.
Vinen
Barbaresco Valgrande er lavet på Nebbiolo druer fra marken af samme navn nær landsbyen Treiso. På den 3h.’s store parcel familien Grasso ejer, er vinstokkene plantet i 1971, 1985 og 2000. Generelt bliver druerne på Valgrande høstet ret sent (slutningen af september til midt i oktober), da marken vender mod vest og udsættes ofte for store temperaturforskelle. Det giver et langt modningsforløb og derfor mere koncentrerede og aromatiske vine. Samtidig giver de ældre vinstokke en god koncentration og i øvrigt fremragende resultater i tørre årgange, hvor yngre vinstokke lider af manglen på vand. Gæringen foregår på tank og vinen bliver derefter modnet på store fade af slavonsk eg.
Vinen har en dyb, mørkerød farve. I næsen finder man modne, bløde toner af chokolade og kaffe. Smagen er mere delikat, end man forventer efter duften. Her finder man nuancer af kakao, men også lækre, krydrede toner af solbær, anis og vilde kirsebær. En god sammensætning af mørke og lysere, friske toner. Den slutter blødt og harmonisk, nærmest velouragtigt.
Barbaresco Valgrande vil egne sig fint til de fleste kødretter med kalv, okse og vildt men også til ikke alt for modne hvid- eller rødskimmeloste. Serveres i store glas.