Beskrivelse
Kødfuld og kraftig, med god velour og krydrede toner i eftersmagen. Vinen har en god balance mellem styrke, frugtsødme og alkohol. Distriktet Vacqueyras-distriktet ligger med sine ca. 1300 ha. øst for byen Orange i Vacqueyras og Sarrians kommunerne, som er naboer til Gigondas i den sydlige del af Rhône. Området har først fået sin egen Appellation Contrôlée i 1990, selvom vindyrkningen i Vacqueyras går helt tilbage til det 14. årh. Den stenede undergrund og det solrige klima giver ideelle betingelser for vindyrkning. Hoveddruen er Grenache, som i en rød Vacqueyras mindst skal udgøre 50%, samt Syrah, Mourvèdre og Cinsault. Sammenlignet med naboen Gigondas er vinene fra Vacqueyras ofte mere potentialerige, men som altid afhænger stilen også meget af producenten Producenten Efter Gérard Jaboulets pludselige død i slutningen af 1990’erne oplevede firmaet en vanskelig tid, men efter familien Freys opkøb af Jaboulet i 2006 er firmaet nu igen i den absolutte elite. Familien Frey stammer fra Champagne, hvor man i dag ejer ca. 100 ha. vinmarker. Desuden er familien ejer af et Cognachus, Château la Lagune i Bordeaux og siden 2014 det berømte Château Corton-André i Bourgogne. Den ældste datter i familien, Caroline Frey, fik i 2006 ansvaret for genopbygningen. Hun er uddannet ønolog i Bordeaux og er kendt for at være perfektionist til fingerspidserne. Alle firmaets eksisterende marker i bl.a. Hermitage, Crozes Hermitage, St. Joseph, Cornas og St. Péray – uden tvivl nogle af områdets bedste – er blevet grundigt renoveret, og nye topparceller i Côte Rôtie, Condrieu, Châteauneuf-du-Pape og Vacqueyras er blevet købt. Et kæmpe program med bl. a. overgang til biodynamisk dyrkning er blevet iværksat, men allerede nu er alle vinmarker blevet certificeret under Lutte Raisonnée ordningen (integreret landbrug). Den internationale vinpresse har allerede noteret sig de seneste markante ændringer hos Jaboulet. Som Robert Parker udtrykker det i marts 2011 efter at have smagt 2009 årgangen fra firmaet: “Welcome back Paul Jaboulet Aîné”. Vinen Vinen laves på Grenache (75%), Syrah og Mourvèdre fra 35 år gamle vinstokke med en max. udbytte af 35 hl./ha. Jordbunden består af aflejringer af sand, ler og sten fra istiden, som giver god dræning og sikrer vandreserver i bunden. Druerne er håndplukket og transporteres til kælderen i små kasser af 25 kg. for at undgå oxydering. Vinen er gæret på temperaturregulerede rustfrie ståltanke og gennemgår derefter en malolaktisk gæring og en modning i et år på store træfade (foudre). “Les Cyprès” er Vacqueyras, når det bedst og mest klassisk. Den har en flot, blank, rubinrød farve med lilla skær. Duften er ret åben og frugtrig, med toner af syltede røde frugter og provencalske urter til sidst (Rosmarin, timian). Smagen er kødfuld og kraftig, med god velour og krydrede toner i eftersmagen. Vinen har en god balance mellem styrke, frugtsødme og alkohol. Brug den til svinekød, and, lam og okse. Serveringstemperatur: 14°-17°. Dekanteres gerne.